Suzanne van der Geest

Gedragsonderzoeker en -ontwerper

Werkgeverstoolbox voor jonge werknemers in het verkeer

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Werkgeverstoolbox voor jonge werknemers
09 februari 2023 Suzanne van der Geest

Altijd ongestoord onderweg

Bijna 1,5 miljoen jongeren werken. Ook zij bewegen zich voor hun werk in het verkeer. Van huis naar werk of ze zijn voor het werk in het verkeer (denk aan de vele jonge bezorgers).

Jongeren gedragen zich onveiliger als ze op tijd op werk willen zijn. Maar ze verwachten wel dat hun werkgever zich inzet voor een veilige verkeersdeelname. Hoe pak je dat als werkgever aan? Hoe ga je het gesprek aan en welke vragen stel je? En wat vraag je een jongere vervolgens concreet te doen?

Om werkgevers om weg te helpen hebben wij een toolbox ontwikkeld. De werkgeverstoolbox ‘Altijd ongestoord onderweg’ geeft jou als werkgever handvatten om jonge medewerkers ongestoord onderweg te laten zijn. Je pakt de onderdelen uit de toolbox die het beste bij zijn bedrijf passen. In totaal zijn er vijf ‘tools’:

 

  • Gesprekskaart: hoe zorg je dat werknemers zich veiliger in het verkeer gedragen? Het begint met een gesprek. Hoe pak je dat aan? De gesprekskaart helpt je stapsgewijs en laagdrempelig door het gesprek.
  • Dilemmaspel: het dilemmaspel daagt jonge medewerkers uit om in gesprek te gaan over veilige dilemma’s onderweg. Download de posters uit het dilemmaspel, print ze uit en hang ze op een zichtbare plek in het bedrijf op. Ga in gesprek over veilige gedragingen en werk met je medewerkers aan de gewenste sociale norm: altijd ongestoord onderweg.
  • Automatische antwoordopties: hiermee laat je jouw collega’s weten niet bereikbaar te zijn onderweg.
  • Checklists voor jongeren: een checklist voor werknemers met concrete acties om ongestoord onderweg te zijn. Kies uit drie checklists voor: de fiets, de scooter en de auto.
  • Tips en tricks gedragsverandering: concrete tips om gedragstechnieken in te zetten, zodat jouw werknemers veilig onderweg zijn.

Met deze vijf tools stimuleer je afhankelijk van de behoeften jonge werknemers om ongestoord aan het verkeer deel te nemen. Hiermee draag je als werkgever direct bij aan minder ongevallen onder jongeren. Gebruik de toolbox, we zijn zeer benieuwd wat je ervan vindt!

Lees meer

Blijf op de hoogte

Jongeren en verkeer? Volg het laatste nieuws en de ontwikkelingen. Van de laatste online escaperoom tot aan de het meest recente onderzoek naar wat jongeren motiveert en beweegt.

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.