Saar Hadders

Gedragsonderzoeker en -ontwerper

De elektrische deelscooter: handig, duurzaam of gevaarlijk?

  1. Home
  2. Nieuws
  3. De elektrische deelscooter: handig, duurzaam of gevaarlijk?
18 april 2023 Saar Hadders

De afgelopen tijd was er veel aandacht voor de deelscooter. De elektrische deelscooter staat bekend als een duurzaam alternatief voor brom- en snorfietsen die op benzine of diesel rijden. Een deelscooter kan daarnaast gebruikt worden in plaats van korte autoritten in drukke steden. Dit zorgt mogelijk voor een vermindering van de druk die steden ervaren in verband met ruimtegebrek en het houdt de steden leefbaar.

De deelscooter biedt veel voordelen. Desondanks komt dit vervoersmiddel regelmatig negatief in het nieuws. Zo lijken gebruikers zich weinig aan te trekken van de regels omtrent het parkeren van de scooters. Ook wordt er geklaagd over mensen die onder invloed op de deelscooter rijden en lijkt er sprake van het delen of hacken van deelscooteraccounts, waardoor men gemakkelijk zonder geldig rijbewijs kan rijden.

Jongeren kwetsbaar

Jongeren bevinden zich, vanwege hun leeftijd en onervarenheid in het verkeer, in een kwetsbare positie op een deelscooter. Dit was aanleiding voor TeamAlert om onderzoek uit te voeren naar jongeren die op deelscooters rijden. Een resultaat uit dit onderzoek, waar tevens veel aandacht aan is besteed door nieuwssites zoals het Parool, is het middelengebruik van jongeren op de deelscooter. Ruim een kwart van de jongeren blijkt wel eens onder invloed te rijden, voornamelijk na het drinken van alcohol. Rijden onder invloed verhoogt het ongevalsrisico flink, het is dus ook erg belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Jongeren moeten zich bewust zijn van de risico’s, voordat ze onder invloed op een deelscooter stappen.

Uit dit onderzoek blijkt daarnaast dat ruim de helft van de Nederlandse jongeren wel eens gebruik maakt van deelscooters. Veel van deze jongeren hadden vóór hun eerste rit nog niet eerder op een scooter gereden. Ook reed één op de vijf wel eens op een deelscooter zonder rijbewijs. Het ontbreekt deze jongeren aan ervaring en daarnaast hebben ze geen inzicht in de gevaren waar scooterrijders mogelijk mee te maken krijgen in het verkeer. Dit gebrek aan ervaring, in combinatie met een jonge leeftijd, is een grote oorzaak van verkeersongevallen onder scooterrijders. Deze jongeren zonder ervaring op de deelscooter vormen een belangrijke risicogroep in het verkeer, waar meer aandacht aan besteed moet worden. Om deze reden heeft TeamAlert een gevarenherkenningstraining ontwikkeld voor beginnende scooterrijders. Deze training biedt jongeren een veilige setting om te oefenen met gevarenherkenning en hogere ordevaardigheden op de brom- en snorfiets. De training is beschikbaar voor alle jonge scooterrijders en wordt binnenkort online geplaatst.

 

Check voor meer informatie over het onderzoek naar deelscooterrijders ons kenniscentrum: https://teamalert.nl/zakelijk/kenniscentrum/kwetsbare-verkeersdeelnemers/jongeren-en-de-deelscooter/ 

Meer nieuws

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.