Meer weten? Neem contact op!

Saar Hadders

Gedragsonderzoeker en -ontwerper

Jongeren en alcohol in het verkeer

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Factsheets
  4. Jongeren en alcohol in het verkeer
25 april 2024 Saar Hadders

De meeste jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 24 jaar drinken alcohol (Nationale Drug Monitor, 2024). Uit onderzoek van TeamAlert onder jongeren en jongvolwassenen met een rijbewijs (18 tot en met 30 jaar) blijkt dat 25% in het afgelopen jaar weleens met een te hoog alcoholpromillage heeft autogereden (TeamAlert, 2023a). Ook rijden jongeren regelmatig op de fiets of scooter nadat ze een drankje hebben gedronken (TeamAlert, 2023b; de Waard et al., 2016). Dit is niet zonder gevaar: bestuurders onder invloed kunnen verkeerssituaties niet meer goed beoordelen en ze zijn minder alert (SWOV, 2023). 

 

 

Jongeren als risicogroep 
Jongeren zijn oververtegenwoordigd in de groep slachtoffers van ongevallen waarin alcohol een rol speelde (SWOV, 2023). Het effect van alcohol op het rijgedrag is sterker bij jongeren, die vaak nog onervaren zijn in het verkeer (Harreveld et al., 2019). Om deze reden focust TeamAlert zich, als expert op het gebied van jongeren, in deze factsheet op jongeren en alcohol in het verkeer. De informatie uit de factsheet is gebaseerd op wetenschappelijke artikelen, rapporten van kennisinstituten en onderzoeken van TeamAlert. Jaarlijks wordt de kennis in deze factsheet geüpdatet. 

Wat weet je na het lezen van deze factsheet: 

  • Bij een alcoholpromillage van 0,5 heb je 40% meer kans op een ongeval in de auto dan wanneer je nuchter rijdt. Bij een alcoholpromillage van 0,2 is het risico op een fietsongeval al 2,5 keer zo hoog als dat van nuchtere fietsers.

  • Wanneer jongeren zich moeten verplaatsen en er is alcohol in het spel, verplaatsen de meeste jongeren zich met de fiets.

  • Jongeren vinden dat valpartijen door fietsen onder invloed erbij horen, ze accepteren als het ware de negatieve consequenties van hun gedrag. 

 

Wil je nog meer weten over het thema jongeren en alcohol in het verkeer? Download dan de volledige factsheet.

Wil je een keer vrijblijvend sparren over rijden onder invloed van alcohol en hoe je dit kan aanpakken? Neem dan contact op met onze adviseur.

Vul je gegevens in om het onderzoek of factsheet te downloaden.

Een onderzoek laten uitvoeren?

Graag!

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.