Maartje Oosterink

Communicatieadviseur & woordvoerder

Wereld Fietsdag: Samen op weg naar veilig fietsen

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Wereld Fietsdag
03 juni 2023 Maartje Oosterink

Vandaag, op 3 juni, is het Wereld Fietsdag. Een wereldwijd initiatief om het gebruik van de fiets als duurzaam en gezond vervoersmiddel te bevorderen. Jongerenorganisatie TeamAlert grijpt deze dag aan om de noodzaak van fietsveiligheid te benadrukken. Uit recente cijfers van het CBS (2023) blijkt dit nodig.

Fietsen is een duurzame en gezonde keuze die niet alleen bijdraagt aan het verminderen van schadelijke uitstoot, maar wat ook een gevoel van vrijheid en avontuur met zich meebrengt.  Het verbetert je conditie, bespaart kosten en biedt een moment van ontspanning. De fiets is een goed en gezond vervoersmiddel wat we moeten stimuleren en waarvan de veiligheid gewaarborgd moet worden.  

Veilig op de fiets
Recente cijfers van het CBS (2023) laten zien dat het aantal verkeersdoden schrikbarend is toegenomen in 2022. Ten opzichte van 2021 is het aantal verkeersdoden met 155 toegenomen. Onder de jonge verkeersdeelnemers tussen de 12 en 24 jaar waren er maar liefst 95 verkeersdoden. Het aantal fietsslachtoffers is sinds 1996 niet zo hoog geweest en ook onder jongeren is het aantal gegroeid. Zo hebben 22 jongeren in 2022 hun leven verloren in het verkeer tijdens het fietsen. Deze cijfers benadrukken de dringende noodzaak om fietsveiligheid serieus te nemen.


TeamAlert roept iedere weggebruiker op om de fietsveiligheid te bevorderen. Om dit te bereiken, presenteert TeamAlert enkele richtlijnen:

  • Blijf zichtbaar: Zorg voor goede verlichting tijdens de schemering en in het donker.

  • Regels zijn er met een reden: Respecteer verkeerslichten, geef duidelijk richting aan, geef voorrang waar nodig en houd rekening met elkaar in het verkeer.

  • Houd je focus: Laat je niet afleiden door je telefoon of andere zaken tijdens het fietsen en concentreer je op de weg.

TeamAlert blijft zich inzetten om jongeren bewust te maken van het belang van verkeersveiligheid op de fiets. Om inzicht te krijgen in het risicogedrag van jongeren op de fiets doet TeamAlert voortdurend onderzoek onder de jongerendoelgroep. Dit jaar wordt dat onder andere onderzocht d.m.v. een onderzoek naar jongeren op elektrische fietsen. Het doel is naast de bewustwording vergroten, ook handvatten bieden om de veiligheid van jonge fietsers te verbeteren.

Op deze Wereld Fietsdag stuurt TeamAlert een belangrijke boodschap uit: laten we samen fietsen veiliger maken en het aantal fietsslachtoffers verminderen.

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.