Geschreven door

TeamAlert

Jongerenorganisatie

Gebruik van lachgas populair onder jongeren

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Gebruik van lachgas populair onder jongeren
09 mei 2018 TeamAlert

De populariteit van lachgas ligt momenteel erg hoog. Vooral in het uitgaansleven wordt het gas recreatief gebruikt. Lachgas wordt door de meeste gebruikers gezien als een onschuldige toevoeging aan een chill avondje of feestje. Het roesmiddel zorgt voor een kortstondig licht gevoel in het hoofd en een tintelend gevoel in het lichaam. Maar veel jongeren blijken ook negatieve effecten te ervaren. Is lachgas wel zo veilig als jongeren denken?

Meer dan 25% van de jongeren heeft wel eens lachgas gebruikt. Bij scholieren tussen de 12 en 18 jaar ligt dit percentage op 7,8%. Uit gesprek met 14-jarigen blijkt een deel al een eerste ballonnetje te hebben geïnhaleerd. Voor meerderheid van deze groep is het de eerste ervaring op het gebied van alcohol en drugs. Jongeren tussen de 18 en 24 jaar zijn over het algemeen meer ervaren gebruikers en combineren het met alcohol en andere drugs. 17,4% van de mbo- en hbo'ers heeft ooit lachgas gebruikt. De mate van gebruik kan sterk variëren. Sommige jongeren nemen eens in de maand een paar ballonnen, terwijl andere jongeren wekelijks meerdere dozen lachgaspatronen gebruiken. Van de jongeren die uitgaan, heeft 53,5% ooit lachgas gebruikt.

Onschuldig of niet?
Het gebruik van lachgas gebeurt voornamelijk in groepsverband. Dit kan zowel op feestjes, als thuis, maar ook buiten of in een stilstaande auto. Het onschuldige imago dat lachgas bij jongeren heeft komt onder andere voort uit de milde roes en het korte effect. De verkoop bij normale winkels en groothandels vergroot het onschuldige beeld. Het wordt immers gewoon verkocht en het heeft geen leeftijdsgrens zoals alcohol of tabak. Nu de populariteit is toegenomen, vragen sommige winkeliers echter wel om legitimatie of zijn gestopt met de verkoop van lachgaspatronen. Een ander argument voor de onschuld van lachgas is de inzet voor medische doeleinden. Medisch lachgas is echter niet hetzelfde als de recreatief gevulde ballonnen. Uit een slagroomspuit of cracker komt 100% lachgas, dit kan lijden tot zuurstoftekort. Door een tekort aan zuurstof ontstaat duizeligheid en kan men flauwvallen. Experts denken dat het ook meespeelt dat de effecten na gebruik niet zichtbaar zijn. Het gebruik van wiet of alcohol wordt makkelijker opgemerkt.

Nadelig effecten
Eén op de drie jongeren die in korte tijd veel lachgas gebruikt, geeft aan na inname last te krijgen van hoofdpijn, duizeligheid en tintelingen van handen en voeten. Daarna volgt verwardheid, misselijkheid en behoefte aan meer. Het gebeurt wel eens dat jongeren het gas direct vanuit gastank, gaspatroon of slagroomspuit inhaleren. Dit is erg gevaarlijk en kan directe bevriezingsverschijnselen veroorzaken aan de lippen, mond en luchtwegen. Ook op handen en vingers kunnen bevriezingsverschijnselen ontstaan, dit komt door het snel achter elkaar vullen van ballonnen. Op de lange termijn geven jongeren aan te merken dat er vaker tintelingen, gewenning en behoefte aan meer voorkomt. Dat verslaving kan ontstaan, wordt daarom niet uitgesloten. Ondanks de korte roes, kunnen gebruikers last krijgen van na-ijlen. Deelname aan het verkeer kan daarom ook na het gevoelsmatig uitwerken nog steeds gevaarlijk zijn. Met het project Witte Waas maakt TeamAlert jongeren bewust van het gevaar van drugs in het verkeer.

Meer onderzoek nodig
Uit het onderzoek komen ook nieuwe vragen naar voren. Is er bijvoorbeeld sprake van zuurstoftekort bij het recreatieve gebruik van lachgas? En na hoeveel ballonnen is lachgas schadelijk en heeft leeftijd daarbij invloed? Hoelang kunnen de na-effecten aanhouden en zo de rijvaardigheid beïnvloeden? Voor feestgangers is het vaak niet de eerste ervaring met drugs, maar voor jonge scholieren wel. Kan lachgas voor jonge scholieren de drempel voor het gebruik van andere drugs verlagen? TeamAlert vindt dat het belangrijk is onderzoek te doen naar een drug als lachgas, juist omdat er relatief weinig over bekend is. Als over jaren blijkt dat het toch bijzonder schadelijk is, heeft dit groot effect op de jongeren die het nu als onschuldig vermaak zien of ermee in de auto stappen.

Bron: Bonger Instituut

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.