Steeds minder jongeren roken, maar hoe komt dat?

De een heeft wel eens één keer een sigaret opgestoken, de ander af en toe en de meesten tegenwoordig, nog beter, helemaal niet. Wat je ook van roken vindt, je kunt er tegenwoordig niet meer om heen: vrijwel iedereen weet wel wat roken met je lichaam doet. Je wordt overspoeld met voorlichtingen en waarschuwingen op pakjes. Ja, op de hoogte van je gezondheidsrisico’s ben je wel, maar wat doet dit met jongeren zoals jij?

Roken mag op kantoor en in kroegen al jaren niet meer en nu zelfs de eerst rookverboden op terrassen worden ingesteld, is de kans dat het op schoolpleinen wordt verboden ook groter. Daarbij is de leeftijd dat je sigaretten mag kopen verhoogd naar 18 jaar. Dit kunnen allemaal redenen zijn dat minder jongeren zijn gaan roken, of wel eens ‘voor de lol’ een peuk opsteken.

Alleen maar goed, vinden wij. Scholieren vinden roken dan ook niet meer stoer. Maar ook in de maand waar iedereen massaal een stoppoging doet, komen er jonge rokers bij. Op de vraag waarom zij eigenlijk zijn begonnen en sommigen nog roken wordt geantwoord: omdat vrienden het doen en omdat ze verslaafd zijn geworden. De gewenning is iets wat moeilijk is te weerstaan. ‘’Als een vriend buiten staat en vraagt of ik een sigaret wil, dan is het zo gemakkelijk om ‘ja’ te zeggen’’, zegt de 17 jarige Isis in een kort interview van Vice. “Roken maakt het gewoon gezellig’’. Toch is zij, net als andere jongeren, zich ervan bewust dat stoppen belangrijk is en hen op latere leeftijd veel gezondheidsschade kan besparen. Daarom hoopt TeamAlert dat nog meer jongeren zich bewust worden van de gevolgen van roken én dat de meestenzelf de wijze beslissing maken hier niet aan te beginnen!

 

« Terug naar het nieuwsoverzicht