Sporten is gezond, maar de sportkantine daarentegen?

Je kent het vast wel. Je zit met je vrienden bij een sportvereniging waar jullie doordeweeks trainen en in het weekend een wedstrijd hockeyen, voetballen of tennissen. Na afloop heb je lekkere trek, en neem je een tosti of patatje, want het is tóch weekend. Erg lekker, maar wel zonde van je verbrande calorieën.

Maar kun je wel een bewustere snack of lunch bestellen in de sportkantine? Uit onderzoek van de NOS en regionale omroepen blijkt dat er eigenlijk nauwelijks regels zijn op het gebied van gezond eten bij sportclubs. Aan dit onderzoek deden ruim 3000 ouders en leden mee van meer dan 2000 verschillende sportclubs.

In de meeste kantines is de vette hap het lievelingseten. Een volleyballer van een club uit Rotterdam vertelde: ‘’het enige eten wat verkrijgbaar is zijn bittergarnituur, tosti’s, cup-a-soup en magnetron-hotdogs. Erg jammer dat je in sportkantines niets gezonds kan krijgen’’. Een kantinemedewerker zei daarentegen dat een goede omzet noodzakelijk is voor veel clubs. ‘’In dit hart van de vereniging moeten de inkomsten worden behaald’’, vertelt de medewerker. De uitspraak dat jongeren al gezond zijn op het veld, en af en toe wel mogen zondigen ontkracht TeamAlert dan ook zeker niet. Het is soms zelfs goed om eens te zondigen, zo houd je een patroon van gezonde voeding juist vol. Maar dat er in sportkantines nauwelijks gezonde broodjes of fruit wordt verkocht vinden wij wel opmerkelijk. Zeker na een uur flink sporten is het juist verstandig om iets gezonds en voedzaams te eten, zoals een banaan of yoghurt.

Uiteraard is het verleidelijk om een lekker patatje of broodje kroket te eten op de zaterdagmiddag, en dat moet ook gewoon kunnen. Met onze doelstelling om jongeren bewustere en gezondere keuzes te laten maken wil TeamAlert hen aansporen zelf die keuze te maken. Een keertje zondigen op z’n tijd moet kunnen, maar we hopen wel dat jongeren in de toekomst zelf de kans krijgen om te kiezen bij hun sportvereniging in plaats van een beperkt aantal (ongezonde) opties. De eerste stap is gezet: veel leden en ouders zien al in dat de kantines gezonder eten moeten verkopen.

« Terug naar het nieuwsoverzicht