Hoe (on)gezond is jouw school?

Middelbare scholen maken steeds meer werk van gezonde voeding. Een kantine met een frituur is tegenwoordig een no go en gezonde producten en flesjes water zijn er in overvloed. Maar daarmee ben je er nog niet.

Mensen zijn 'bewuster bezig' met wat ze eten, denkt Heleen Schuit van het Voedingscentrum. Dat zie je vaak bij voedingshypes zoals superfoods, zegt Schuit. En als voor ouders iets belangrijk is, dan is dat voor scholen vaak ook zo, merkt zij. Daardoor heeft vrijwel iedere school een vorm van beleid op het gebied van gezonde voeding. 

De meeste ouders herkennen zich dan ook niet in de vader die zich onlangs in de pers beklaagde over het nieuwe waterbeleid op de school van zijn zoon, omdat water volgens hem voor honden zou zijn. ''Ik vind het juist fijn dat de school op gezondheid let'', zegt Karima Achahbar, die een dochter van 8 op school heeft.

Niet overal kan het gezond zijn
Maar dat geldt niet voor alle ouders. In achterstandswijken hebben ouders niet altijd de middelen of kennis om gezond te eten, zegt VU-hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell. De afgelopen tien jaar zijn er door gemeenten, overheid- en gezondheidsorganisaties allerlei van dit soort programma's opgezet gericht op afvallen, bewegen en kennis over voeding. Daardoor worden de al bestaande gezondheidsverschillen vergroot. Gemeente Den Haag probeert dit door middel van een proef: op verschillende scholen in achterstandswijken, bedoeld voor peuters en kleuters met een taalachterstand, wordt vanaf nu groente uitgedeeld.

Maar waarom verbieden 'gezonde scholen' al dat ongezonde spul gewoon niet allemaal? Volgens rector Boswijk van het Atrium is dat een dilemma. ''We vinden het belangrijk dat leerlingen hier iets leren''. Ongezond voedsel is nu eenmaal niet weg te denken, zegt hij. ''Ze moeten dus leren omgaan met die prikkels.''

Als het zo doorgaat weten toekomstige leerlingen gelukkig niet anders dan dat er gezonde voeding op school wordt verkocht. Wij kijken uit daar deze rooskleurige ontwikkeling!

 

« Terug naar het nieuwsoverzicht