Jongeren onzeker door Instagram

Hoe ongezond is het social medium Instagram? Je zou denken: wat is daar nou mis mee? Uit recent onderzoek blijkt dat het gebruik van het platform een slecht effect heeft op de gezondheid van jongeren. Maar hoe dan? Instagram geeft jongeren het gevoel dat zij niet goed genoeg zijn ten op zichtte van anderen en kunnen hier onzeker en depressief van worden.

Een Britse organisatie heeft onderzoek gedaan naar de verschillende social media kanalen, zoals Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat en YouTube. Zij onderzochten het effect op de gezondheid van ongeveer 1500 jongeren tussen de 14 en 24 jaar en hier kwam duidelijk naar voren dat Instagram het slechtst voor je gezondheid is.

Slecht effect
Wat bedoelen ze nou met een slecht effect? De onderzoekers stellen dat het platform kan zorgen voor slaapproblemen, onzekerheid (gericht op het lichaam), nerveuze en depressieve gevoelens en voor eenzaamheid kan zorgen. Instagram richt zich voornamelijk op beeld en dit zou deze negatieve gevoelens extra opwekken.

De Britse onderzoekers willen dat er voortaan een waarschuwing wordt gegeven bij een foto die bewerkt is met een filter. Dit moet duidelijk aangeven dat het beeld dat de jongeren zien niet realistisch is en moet voorkomen dat jongeren zich onzeker en depressief gaan voelen.  Verder wordt er gesteld dat jongeren die al onzeker of een minder goed zelfbeeld hebben, een hoger risico lopen om eerder depressief te worden. Wat vind jij van dit onderzoek?

« Terug naar het nieuwsoverzicht